2 Mart 2014 Pazar

PASİNLER CAMİLERİ

SİVASLI CAMİ


Halk arasında Sivaslı Camii denilmektedir. Pasinler'in günümüze ulaşan en eski camii budur. Şüphesiz şehirde Saltuklular ve Selçuklular döneminde yapılmış camiler de mevcuttu. Ancak bunlardan günümüze ulaşan olmamıştır.

Kalenin batısında, kısmen aşağıya sarkmış olan şehrin üst tarafında yer almaktadır.

Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre H. 791/1389 M. tarihinde Sivaslı İbrahim adlı bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. Zamanla depremlerden zarar gören camii, 1912 yılında yenilenmiştir.

ULU (KASIM BEY) CAMİ


Pasinler Ulu Camii, ilçenin kurulduğu hafif meyilli yamaç üzerinde, iki bölümlü, kuzeyden güneye 12.40x28.60 m. boyutlarında, boyu eninden iki katından uzun, dikdörtgen planlı bir camiidir.

Yapının tarihçesi ile ilgili olarak, son cemaat girişi üzerinde onarımı belgeleyen 54x34 cm. boyutlarındaki iki satırlık kitabe 1251/1835 yılında konmuştur.

YENİ CAMİİ


İlk yapım tarihi bilinmemektedir. Bugünkü giriş kapısı üzerinde bulunan kartuşlar içerisine alınmış karşılıklı ikişer beyitten oluşan on satırlık Türkçe beyitten bunun, eski yapının yerine inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Şair Vehbi Efendi tarafından yazılmış kitabede caminin banisinin adına yer verilmemiştir. Bu kitabeden Yeni Camii'nin ilk yapısının harap duruma düşmesi üzerine 1225/1810 senesinde Hacı Ahmed Ağa adlı bir şahıs tarafından yıktırılarak yenilendiği anlaşılmaktadır. Yapı, bu onarımdan sonra Hacı Ahmed Vakfı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğünce tescil edilmiştir.

EMİR ŞEYH CAMİİ


Kendi adını verdiği mahallede, Sivaslı Camii'nin 50 m. kadar batısında, evler arasına sıkışmış bir camiidir.

İlkin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmeyen camiinin orijinal özellikleri tamamıyla kaybolduğu için bir değerlendirme yapmak mümkün değildir. ancak XVII. yüzyıldan kalmış olabileceği tahmin edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder