FOLKLOR
Folklor kelimesinin Türkçe karşılığı halk demektir.Halkın bildiği,kullandığı,şeylerle ilgili maddi ve manevi bilgilerin tümü folklorun konusudur.Halkın kullandığı eşyalar,giyecek ve giyecek gibi şeyler maddi bilgiler,efsaneler,masallar,halk hikayeleri,maniler,türküler,ninni ve bilmece gib malzemelerde manevi bilgilerdir.Bütün bu ürünler bir toplumun çeşitli konulardaki düşüncelerini düşüncelerini,değişik olaylar karşında davranışlarını,sebeplerini açıklamak bakımından çok önemli olup toplumu tanıtıcı bilgilerdir.
Bunlar masal ve hikeye bakımından Hasankale ve yöresi çok zengindir.Ancak sitenin hacmini çok genişletmemek için bunlardan sunmayacağıım.
HASANKALE'DE PİŞİRİLEN BAZI ÖZEL YEMEKLER
Keşgek, Gıliko, Haşıl, Şile, Bulgur Çorbası, Herle, Kesme Çorbası, Hıngel, Tatar Böreği, Erişte Pilavı, Yumurta Pilavı, Kuymak, Şalgam Çırtması, Çeç Pancarı, Lor Dolması, Cılbıra, Dut Çullaması, Hasıta, Çiriş, Çaşır, Kadayıf Dolması gibi.
Hasankale ve çevre köylerde mahalli olarak pişirilen yemekler kısaca yazdıklarımızdan ibaret değildir. ancak bunlarla edindiğimiz bilgiler ölçüsünde Hasankale'nin zengin mutfağından örnekler sunmuş olduk.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder